Cognac er en fransk brændevin af brandy-typen fra området Cognac og har sine historiske rødder helt tilbage til 1500-tallet. Det startede som ”koncentreret vin”, der skulle fortyndes med vand men efterhånden som eksporten af drikken tog til, fandt man ud af at det destillat, der blev sendt længst væk, og derved fik den længste fadlæring, blev rund, mild og frugtfyldt. I 1700- tallet stoppede man derfor med at fortynde drikken og hermed havde cognac som spiritus set dagens lys.

Cognac er derfor meget kort fortalt fadlageret, destilleret hvidvin.

Størstedelen af alle cognac producenter mærker deres flasker med stjerner og/eller bogstaver, der angiver produktets kvalitet. Derfor er der en række forkortelser, som kan være gode at kende hvis man er på cognac-indkøb.

V.S. - Very Special (mindst 2½ års)
V.O. - Very Old
V.S.O. - Very Superior Old
V.S.O.P. - Very Superior Old Pale (mindst 4½ år)
XO - Extra Old (mindst 6 år)

Til fremstilling af cognac bruges druen Ugni Blanc, også kaldet St-Émilion eller Trebbiano, der dækker ca. 95% af cognacs tilplantede areal. Denne drue høstes forholdsvis tidligt, hvilket giver en hvidvin med en lav alkohol procent på ca. 8 % og 10 promille syre.

Denne hvidvin destilleres 2 gange og lagres herefter på egetræsfade. Typen af egetræ er enten Limousin eller Troncais.

Destillatet eller eaux-de-vie'en lagres i mange år. Løbende bliver den kontrolleret af kældermesteren, der vurderer hvornår destillatet ikke kan udvikle sig mere.

Destillatet bliver herefter ofte blandet med mange andre destillater, for at kældermesteren kan få den præcise smag, som han nu ønsker. Enkelte producenter laver dog også vintage-cognac.

Efter at destillaterne er blandet for de lov at ligge et stykke tid, hvilket man kalder Mariage. Efter denne hviletid på 6 måneder og op til 2 år, kommer cognacen på flaske.

Am meisten verkauft