Niepoort - Vintage, 2009, 75 cl.

2009 Vintage Port er som ung  sort i glasset med intens duft af sorte skovbær, peber og krydderi. Smagen er tæt og kraftfuld med voldsomme tanniner. Allerede nu i flot balance, men potentiale til langt mere. En stor Portvin.

Serveres tilbløde, gerne blåskimmeloste, kraftfulde chokolade desserter eller en stor peberbøf.

Serveringstemperatur 10-12°C.

590,00 kr.
Model/varenr.: 2121049

Fra Skjold-Burne.DK

2009 har de 2 vigtigste elementer for at udvikle sig til en legendarisk Vintage Port: power og elegance! Som vanligt er dette toppen fra Niepoort med uhyggeligt lave udbytter, fra de bedste parceller med mere end 80 år gamle vinstokke. Sandheden er i flasken, og den vil udvikle sig smukt i den næste 20, 30, 50 år eller mere.

Området og producenten:
Hos Niepoort har familien stået for driften i fem generationer. Som den seneste har Eduard Dirk Niepoort overtaget firmaet, da hans far gik på pension. Man har altid tilstræbt at to generationer har arbejdet sammen i firmaet for at bevare ånden og stilen i vinen. Dirk har været i firmaet siden 1987. Han har fra start haft sine egne visioner som blev vakt under hans studietid i bl.a. Schweiz. Dirk vil gerne beholde stilen i huset, men samtidig forbedre tingene. Familiens produktion af portvine har altid været af meget høj kvalitet, vine med stor koncentration og lang holdbarhed. Huset Niepoort har i mange år været berømt for sine klassiske Portvine af meget høj kvalitet. Den tradition kan føres tilbage til 1842, hvor det familieejede firma blev grundlagt. Kodeordet i Dirks filosofi er at vinene skal have friskhed.

Vinen:
2009 er fremstillet af Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, samt mindre dele af andre lokale druer, inkl. Touriga Nacional, som Dirk Niepoort er mindre betaget af. Vinstokkene som Niepoort høster sine druer fra er i gennemsnit mere end 70 år gamle og er plantet i skifferholdig jordbund. Druerne håndplukkes i september og oktober og trædes, af både mænd og kvinder, med fødderne i lagares (lave granitkar). Når gæringsprocessen har opnået en del alkohol, men mosten stadig besidder store mængder naturlig sødme, tilsættes druespiritus og gæringen bringes til ophør. Dette skaber portvin med en alkohol styrke på 20 procent og en vin med høj restsukker. De enkelte elementer lagres på fad i Douro dalen frem til foråret efter høsten, her fragtes de til lagerbygningerne i Gaia, hvor den endelig blanding og lagrig foretages. Aftapning sker efter 2 år på fad, uden filtrering, hvorfor der udvikles et betydeligt bundfald med alderen.

2009 har budt på en klassisk Vintage Port, der kan lagres i mere end 20 år under optimale betingelser.

Pressen:
FINANSBUREAUET - 5 stjerner - "Forrygende flot kulsort vintage portvin, med en drøm af en næse med besnærende noter af nelliker og marcipan og kompleks mund med generøse mængder valnød, ristede hasselnødder, balsamico og orangeskal pakket ind i faste tanniner. En superflot vin, som er en oplevelse allerede nu, men med potentiale til langt mere." (16-11-2015)

Ekstra Bladet - 5 stjerner / "91 POINT" - "Hel sort og meget koncentreret. Sødmefulde blommer, violer, lakrids og vaniljetoner." (31-10-2014)

The Wine Advocate (Robert Parker) - 91 point

Forslag til dig
Passer sammen med
Brugeranmeldelser

Der er endnu ikke nogen anmeldelser her. Vi vil være glade for hvis du vil anmelde som den første.

Tilføj anmeldelse:
Andre købte også